UNTUK CLOSE : KLIK LINK IKLAN DI BAWAH 1 KALI AGAR MELIHAT FULL ARTIKEL ^^

4 WANITA AHLI SYURGA

Diriwayatkan oleh beberapa perawi, bahwa Rasulullah saw. telah bersabda tentang 4 wanita AHLI SYURGA. Mereka itu adalah :

1. KHADIJAH BINTI KHUWAILID (istri I Rasulullah)

Pada suatu ketika Jibril datang kepada Rasulullah dan berkata, "Berikanlah kabar gembira kepada Khadijah. Dia akan memperoleh rumah di surga yang terbuat dari mutiara yang cekung. Di dalamnya tidak ada kebisingan dan kelelahan." (HR. Ahmad).

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata, Jibrail as. datang kepada Rasulullah saw dan berkata : “Wahai Rasulullah! Ini Khadijah datang menemuimu dengan membawa sup daging (atau makanan dan minuman). Apabila dia mendekatimu, sampaikan salam Tuhannya (Allah) kepadanya dan dariku, dan berilah naungan sebuah istana Qasab di syurga yang di dalamnya sangat indah dan menggembirakan.” (HR. Al-Bukhari).

Dari Aishah ra., ia berkata : “… Aku selalu mendengar Rasulullah saw. menyebut hal Khadijah, dan Allah SWT telah memberitahu Baginda bahwa Allah telah membina sebuah istana bernama Qasab (yang dibuat daripada batu permata dan mutiara di syurga).
(HR. Al-Bukhari)

2. WANITA BERKULIT HITAM

Dari Ata bin Abi Rabah ra., ia berkata, “Berkata Abbas kepadaku, ‘Maukah aku tunjukkan seorang wanita syurga kepadamu?’ Kataku, ‘Ya’. Dia berkata, ‘Wanita hitam ini datang menemui Rasulullah dan berkata, ‘Ya Rasulullah, aku mengidap penyakit ayan/sawan yang menyebabkan auratku terbuka, doakanlah untukku ya Rasulullah.’
Rasulullah berkata kepadanya, ‘Jika kamu mau bersabarlah dan kamu akan masuk syurga dan jika kamu juga mau, aku akan meminta Allah menyembuhkan penyakitmu itu.’ Wanita itu berkata, ‘Aku akan terus bersabar.’ Dan dia menambah, ‘Tetapi auratku akan terbuka karenanya, jadi mintalah kepada Allah untuku agar auratku terpelihara.’ Rasulullah pun mendoakannya untuk itu.
(HR. Bukhari dan Muslim)

Adapun maksud hadits diatas adalah, wanita berkulit hitam ini menjadi wanita syurga, karena ia lebih mendahulukan rasa malunya karena terbuka auratnya (ia berusaha semampunya untuk berjilbab [hijab]) daripada penyakit yang membuat ia sangat menderita.

3. AR-RUMAISA (istri Abu Talhah)

Daripada Jabir bin Abdullah ra., ia berkata, Rasulullah saw bersabda, “Aku melihat diriku (di dalam mimpi) memasuki syurga, dan berhenti! Aku melihat ar-Rumaisa, isteri dari Abu Talhah.
(HR. Al-Bukhari).

4. WANITA YANG MENJANDA

Rasulullah saw. bersabda, “Setiap manusia diharamkan oleh Allah masuk syurga sebelum aku, tetapi ada seorang wanita yang mendahului aku sampai ke pintu syurga. Kataku, ’Apa kelebihan wanita ini hingga dapat mendahului aku?’

Lalu Allah berfirman kepadaku, ‘Hai Muhammad, inilah wanita yang sungguh cantik hatinya lagi penuh kebaikan. Dia memiliki anak-anak yatim, yang dengan penuh kesabaran, ia merawat mereka hingga hidup mereka menjadi sempurna’.“

Selain itu juga dalam beberapa hadits diriwayatkan, bahwa Rasulullah saw. telah bersabda tentang 4 wanita TERMULIA di Dunia dan di Syurga,

a. "Cukuplah bagimu empat wanita terbaik di dunia, yaitu Maryam binti Imran, Khadijah binti Khuwailid, Fathimah binti Muhammad dan Asiah, isteri Fir’aun.” (Hadits Riwayat Ahmad, Abdurrazaq, Tirmidzi, Ibnu Hibban dan Hakim)

b. Dari Ibnu Abbas ra., ia berkisah, “Suatu ketika Rasulullah menggambar 4 garis di atas tanah, lalu beliau bertanya, ‘Tahukah kalian apa ini?’

Para sahabat mejawab, ‘Allah dan Rasul-Nya yang lebih tahu.’ Rasulullah bersabda, ’Sebaik-baik wanita yang menghuni syurga adalah Khadijah binti Khuwailid, Fathimah binti Muhammad, Maryam binti Imran dan Asiah, isteri Fir’aun’.” (HR. Bukhari – Muslim)

Subhanallah, semoga qt bisa meneladani ke-4 wanita diatas, agar Syurga kelak bisa juga menjadi hak kita.

Wallaahu'alam bish shawaab...

Disadur dari Kitab Kumpulan Hadits.

0 comments on 4 WANITA AHLI SYURGA :

Post a Comment